konyha tervezés
A konyha „üzemi terület” nyersanyagokkal, használati eszközökkel, konyhagépekkel, gáz, víz, villany, csatorna csatlakozással, ugyanakkor ínycsiklandó kész ételekkel, illatokkal, és természetesen a főzés során keletkező hulladékkal, valamint a tisztítandó eszközökkel.
Sokféle munkafolyamatnak kell itt otthont adni, lehetőleg kis helyen, kényelmesen és biztonságosan, és esztétikusan.
Régebben a konyhákat elszeparálták a lakás, a ház többi részétől, sok esetben konyhai személyzettel látták el, napjainkban viszont a háziasszonyok a konyhában töltött idejüket nem szeretnék száműzetésként megélni. A családdal való együttlét kedvéért a konyhák teljesen átalakultak, a nappalihoz, étkezőhöz kapcsolódtak. Megjelenésükben felveszik a versenyt a nappalival, ahhoz igazodnak, míg rejtett technológiájuk az űrkorszakot idézi.
A tervezésnél meg kell találni az összhangot a környezettel, és a konyhatechnológiai folyamatokat is meg kell tervezni a hatékony és kényelmes munkavégzés érdekében. Tároló helyeket, munkafelületeket kell kialakítani úgy, hogy azok harmonikusan egy egységet képezzenek az így kialakult konyha – nappali – étkező komplexummal. Az esztétikus és strapabíró anyagok beépítése a konyhában alapkövetelmény.
Egy ilyen konyha nem álom többé, mert mi már megvalósítottuk!